مفهوم دولت الکترونیک
برای مفهوم دولت الکترونیک یا دولت دیجیتال تعاریف متعددی وجود دارد اما با بررسی این تعاریف می توان به یک تعریف کلان که تا حدودی به همه جنبه های این مفهوم اشاره می کند دست یافت.
دولت الکترونیک را می توان مجموعه ای از سازوکارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات دانست که توسط سازمانهای دولتی (حاکمیتی) با هدف ارائه خدمات و اطلاعات به ذینفعان خود شامل شهروندان، نهادهای خصوصی و غیردولتی، سایر سازمانهای دولتی و کارکنان مجموعه دولت در قالب تعاملات G2C,G2B,G2G,G2E,C2G بکارگرفته می شود.
این سازوکارها می تواند طیف وسیعی از فناوری ها را از جمله ابزارهای ارتباطی، اینترنت، خودکارسازی، تحلیل داده ها، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، بلاک چین و … شامل شود.
اصول دولت الکترونیک
دولت الکترونیک دارای اصولی است و لازمه تحقق کامل آن در گرو پرداختن به همه این اصول توسط دولت و سازمان های زیرمجموعه آن می باشد.
-
کاربر محوری
تمامی آحاد جامعه به عنوان کاربران دولت الکترونیک باید بتوانند با سطوح مختلف سواد دیجیتال از خدمات و مزایای دولت الکترونیک بهره مند شوند. بنابراین راهکارهای حوزه دولت الکترونیک باید به گونه ای طراحی شود که کاربران به راحتی بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند.
-
شفافیت
ارائه اطلاعات نیز نوعی ارائه خدمت است. باید سازوکاری در هر سازمان دولتی فراهم شود تا اطلاعاتی که محرمانگی ندارند به شکل شفاف و کامل و با سهولت در اختیار آحاد جامعه قرار گیرند. این اطلاعات می توانند مستقیما توسط سازمان از طریق درگاهی در معرض دسترس عموم قرار گرفته و یا بنا به درخواست ذینفعان در اختیار ایشان قرار داده شود.
-
یکپارچگی
تنها زمانی که دستگاه های اجرایی به اطلاعات و خدمات یکدیگر دسترسی داشته باشند می توان خدمات مطلوبی به شهروندان ارائه کرد. لازمه این امر ایجاد زیرساختهای لازم برای تبادل اطلاعات و یکپارچگی بین بخشهای مختلف دولت است.
-
مشارکت
ارتباط دولت با شهروندان یک ارتباط یک سویه نیست، برای ارائه خدمات بهتر حکمرانی باید شهروندان از طریق بسترهای تعریف شده به راحتی بتوانند نظرات خود را اعلام نمایند. این نظرات باید در تصمیم گیری ها و سیاستگذاری ها تاثیر گذار باشد.
-
داده محوری
داده ها از مهمترین سرمایه های در اختیار دولت است که به کمک هوش سازمانی و هوش مصنوعی می تواند بهبود بزرگی در عملکرد سازمانها داشته باشد. برای این منظور بکارگیری فناوری های تولید، تحلیل، پردازش داده های سازمانی و فراسازمانی از الزامات تحقق دولت هوشمند می باشد.

راهکار جامع دولت الکترونیک برسا
با توجه به نیاز کشور در این حوزه، شرکت برسا نوین رای مبتنی بر اصول حاکم بر دولت الکترونیک، الزامات قانونی و اسناد بالادستی، نیازمندی های دستگاه های اجرایی و تجارب گذشته اقدام به ارائه مجموعه ای از راهکارهای یکپارچه ، تحت عنوان راهکار جامع دولت الکترونیک نموده است.
راهکار جامع، از طریق ارائه مجموعه ای از راه حل های یکپارچه شامل پنجره واحد، اتوماسیون مجوزها، اتوماسیون ستاد (ERP دولتی) و هوشمندی سازمانی، تلاش میکند تا بخش عمده ای از نیازهای دستگاه های اجرایی را در مسیر تحقق دولت الکترونیک (دولت هوشمند) تامین نماید.

اجزا جامع دولت الکترونیک
سامانه دولت الکترونیک برسا بر فرآیند 4 فرآیند اصلی شامل پنجره واحد، اتوماسیون مجوزها، هوشمندی سازمانی و اتوماسیون ستاد (ERP دولتی) است. جهت مشاهده توضیحات هر یک از این مولفه ها می توانید با استفاده از دکمه های زیر به برگه آن برایند رفته و اطلاعات کامل تری را دریافت نمایید.
تعاملات با ذینفعان دولت الکترونیک
از ویژگیهای بارز راهکار جامع دولت الکترونیک، داشتن ساز و کارهای مناسب برای انجام تبادلات اطلاعاتی در بستر اینترنت و شبکه ملی تبادل اطلاعات (NIX) با ذینفعان حوزه دولت الکترونیک شامل شهروندان، دستگاه های اجرایی و نهادهای خصوصی و غیردولتی می باشد.
پورتالهای پنجره واحد (درگاه خدمت/درگاه شفافیت) و اپلیکیشن دستیار هوشمند راههای ارتباطی شهروندان با خدمات دستگاه اجرایی را با سهولت فراهم می کنند.
دریافت سرویس های عمومی نظیر شاهکار ، تعامل با سامانه های زیرساختی دولت الکترونیک همچون “درگاه ملی مجوزها”، ارائه یا دریافت سرویس های اختصاصی از دستگاه های اجرایی و ارائه سرویس به نهادهای خصوصی و غیردولتی از طریق وب سرویس در بستر شبکه ملی تبادل اطلاعات نیز از طریق ماژول یکپارچه سازی ارائه شده در راهکار اتوماسیون مجوزها فراهم میشود.


راهکاری مبتنی بر معیارهای ارزیابی دولت الکترونیک
در طراحی راهکار جامع، الزامات و شاخص های دولت الکترونیک مربوط به مراجع ارزیابی نظیر سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات و سازمان اداری و استخدامی کشور به شکل دقیق بررسی و پوشش داده شده است و تقریبا تمامی شاخص های ارزیابی که قابلیت تبدیل شدن به قابلیتهای سیستمی داشته اند شناسایی شده و به شکل قابلیتهای راهکار ارائه شده است.
بنابراین علاوه بر سایر مزایای راهکار دولت الکترونیک، هر سازمانی که موفق به استقرار کامل راهکار جامع دولت الکترونیک شود می تواند اطمینان داشته باشد تا در ارزیابی های حوزه دولت الکترونیک نیز جایگاه مطلوبی کسب خواهد کرد.