معماری کلان

معرفی زیرساخت های سیستم ساز برسا

بستر سیستم ساز (BPMS) برسا یک ابزار متشکل از اجزای مختلف و متنوعی است که بصورت یک کلیت توانایی پیاده سازی انواع نرم افزارها و فرآیندهای سازمانی را فراهم می آورد. برای درک بهتر نحوه عملکرد این زیرساخت نیازمند شناخت اجزای آن می باشیم

نمودار معماری سیستم ساز


همانطور که از طرح معماری کلان سیستم ساز مشخص است، یکی از ویژگی های اصلی و بارز سیستم ساز برسا یکپارچگی بخش های اصلی و کلیدی مورد نیاز تولید سامانه های اطلاعاتی و پیاده سازی فرآیندهای سازمانی است.

این یکپارچگی منجر به سرعت و کیفیت بالای اجرای پروژه های مختلف سازمانی گشته و عملا زیرساخت سیستم ساز برسا را به یکی از قدرتمندترین ابزارها در این زمینه مبدل ساخته است. در ادامه به توصیف کلی لایه های معماری نمایش داده شده می پردازیم.

لایه درونی SPL

این لایه در پائین ترین بخش معماری سیستم ساز قرار گرفته و سرویس های کلیدی و اصلی این زیرساخت را فراهم می آورد. همانطور که از نامگذاری نیز مشخص است عمده سرویس های این لایه در زمان اولین فعالیت های شرکت برسا در زمان ساخت خط تولید نرم افزار (Software Product Line) آماده گشته و در طول سالیان بصورت قابل اطمینانی نیازهای پایه ای معماری اطلاعات را پوشش داده است. اهم ماژولهای این بخش به شرح ذیل هستند.

  1. موتور امنیت (Secrurity)

    می توان گفت بخش های عمده ای از معماری امنیت بکار رفته در سیستم ساز ریشه در این بخش از نرم افزار دارد و مفاهیمی مانند تعریف کاربران، گروه های امنیت، مدل دسترسی ACL، رمزنگاری اطلاعات و … همگی در این بخش سیستم مدیریت می شوند.

  2. نگاشت داده های شیء گرا به رابطه ای (ORM)

    یکی از موضوعات مهم در معماری طراحی سامانه های اطلاعاتی، استفاده از زیرساخت ORM به عنوان قلب ذخیره و بازیابی اطلاعات می باشد. مساله تبدیل داده ها و کلاس های شیءگرا به مدل های رابطه ای یکی از نیازهای اساسی طراحی سیستم های اطلاعاتی است.
    از آنجا مدل نگهداری اطلاعات در دیتابیس ها بر اساس مدل ریاضی رابطه ای طراحی گردیده است، نیاز به یک موتور واسط برای تبدیل این اطلاعات به مدل شیء گرا میباشد.
    لازم به ذکر است شرکت برسا در سال 1385 موتور ORM خود را طراحی نموده و به شدت بر مباحثی مانند کارایی بالای این بخش به دلیل تاثیرگذاری فراوان بر سایر بخش های عملکردی نرم افزار تاکید داشته است.

  3. رویدادنگاری (Log & Audit)

    موضوع ثبت رویدادها نیز یکی از زیرساخت های حیاتی سیستم های نرم افزاری برای سازمان های بزرگ می باشد. مساله ثبت رویدادها هم از لحاظ مدیریت عملکرد نرم افزار و هم از حیث امنیت دارای اهمیت فراوان می باشد.
    در زیرساخت سیستم ساز برسا تمامی اتفاقات سیستم در بخش های مختلف بطور کامل ثبت و ضبط میگردد که برخی از نمونه-های آن به شرح ذیل هستند:

    1. ورود و خروج کاربران

    2. تغییر در اطلاعات پایه سیستم (شامل اضافه، حذف، ویرایش)

    3. ثبت کلیه اطلاعات سیستم

    4. تغییر کلیه اطلاعات سیستم شامل مقادیر قبل و بعد از تغییر

    5. رویت فرم های اطلاعاتی توسط کاربران

    6. اجرای تمامی گزارشات و پارامترهای عملیاتی

    7. رخدادهای پیش بینی نشده سیستم

    8. تغییر رمز عبور کاربران

    9. زدن دکمه های سیستم توسط کاربران

    10. و غیره

  4. اطلاع رسانی (Notification)

    زیرساخت اطلاع رسانی طراحان را قادر میسازد به سادگی بتوانند از روش های مختلف و متنوع اطلاع رسانی درون برنامه ای، پیامک، ایمیل و یا هر روش دیگری که بتوانند به سامانه معرفی کنند استفاده نمایند. در این بخش هر کاربر و یا سمت به سادگی میتواند گیرنده یک پیام و یا هشدار سیستمی باشد.

  5. ذخیره گاه هوشمند (Smart Caching)

    یکی از بخشهایی که تاثیر بسزایی در حفظ کارایی سامانه ها در مواجهه با افزایش حجم اطلاعات و کاربران دارد استفاده بهینه و درست از ذخیره گاه موقت اطلاعات است که توانسته در سرعت عملکرد سیستم نقش مهمی ایفا نماید. لازم به ذکر است این زیرساخت نیز توسط مهندسان شرکت برسا توسعه یافته است.

ماژول های سیستم ساز

ماژول های سیستم ساز


همانطور که در طراحی معماری نیز مشخص است در هسته اصلی این معماری، ماژول های اصلی سیستم ساز قرار گرفته اند که طراحی اصلی سامانه ها و فرآیندها با استفاده از این بخش انجام می شوند.

فرم ساز

Form Designer

مشاهده ماژول

فرآیند ساز

Process Designer

مشاهده ماژول

گزارش ساز

Repost Designer

مشاهده ماژول

واسط کاربری

User Interface

مشاهده ماژول

امنیت و رویداد نگاری

Security and Loging

مشاهده ماژول

سفارشی سازی و توسعه

Customization and Development

مشاهده ماژول

لایه نمایش (Presentation Layer)

در لایه نزدیک به کاربر نهایی، بخش نمایش سامانه ها قرار دارد که خود متشکل از بخش ها و فناور ی های مختلف است که برخی از آنها میپردازیم.

  1. واسط کاربری ویندوز

    از آنجا که سیستم ساز در نسخ اولیه خود بصورت یک برنامه کاربردی تحت ویندوز طراحی شده بود، کماکان این نسخه قابل استفاده برای کاربران می باشد. هر چند که در حال حاضر نسخه ویندوز بصورت اصلی برای بخش طراحی مورد استفاده بوده و عموم مشتریان از نسخه وب و موبایل برای عملیات اصلی کاربران استفاده می نمایند.

  2. واسط کاربری وب

    به عنوان واسط اصلی کاربری در حال حاضر مورد استفاده بوده و در 3 نسخه ExtJs، Angular و React (در حال توسعه) در اختیار کاربران قرار میگیرد.

  3. واسط کاربری موبایل

    واسط موبایل نیز بصورت یک برنامه طراحی شده مختص موبایل قابل نصب بر روی گوشی های هوشمند مبتنی بر اندروید و IOS میباشد.

  4. کارتابل الکترونیک واحد

    یکی از بخشهای اصلی کاری کاربران، کارتابل الکترونیک است که بصورت واحد محل دریافت تمامی کارهای فرآیندی و موردی کاربران بوده و بصورت کاربر محور و سمت محور طراحی گردیده است.

    همچنین کارتابل الکترونیک قابلیت دلخواه سازی توسط کاربران برای دسترسی سریع به المانهای کاری را فراهم می آورد.

  5. داشبوردهای اطلاعاتی

    موتور هوش تجاری تعبیه شده در زیرساخت سیستم ساز امکان طراحی انواع داشبوردهای مدیریتی را فراهم آورده و امکان استفاده از آن را برای لایه های مخلف مدیریتی و کارشناسی در نظر گرفته است.

  6. ارتباط پورتالی

    همانطور که در بخشهای قبل نیز اشاره شد قابلیت طراحی پورتال های سازمانی اجازه استفاده منعطف به کاربران و ذینفعان درون و برون سازمانی را فراهم آورده و بصورت یک بستر یکپارچه امکان استفاده از خدمات را در اختیار همه افراد در ارتباط سازمان قرار میدهد.

لایه نمایش سیستم ساز

با کلیک روی صفحهواسط های ارتباطی واسط کاربری می توانید در این باره اطلاعات بیشتر و کامل تری را کسب کنید.

واسط های ارتباطی در زیرساخت سیستم ساز

واسط های ارتباطی

طراحی سامانه های یکپارچه بدون توجه به موضوع ارتباط بین سامانه ها و ارتباط سامانه با کاربران بی معنا می باشد. در زیرساخت سیستم ساز برسا روش های متعددی برای برقراری ارتباط با کاربران و سایر سیستم ها لحاظ شده است که به بخشی از آنها میپردازیم.

  1. ارسال و دریافت پیامک

    امکان ارسال و دریافت پیامک به عنوان یک بستر ارتباطی چه از طریق درگاه های ارسال پیامک در قالب استفاده از وب سرویس و چه با استفاده از دستگاه GSM Modem میتواند در خلال فرآیندهای سازمانی و سامانه های اطلاعاتی مورد کاربرد و استفاده باشد.

  2. ارسال و دریافت ایمیل

    ایمیل به عنوان یکی از ابزارهای پرقدمت ارتباطی درون و برون سازمانی میتواند به عنوان یک سرویس در خلال فرآیندها و سامانه ها برای اطلاع رسانی مورد استفاده قرار گیرد.
    همچنین یک نرم افزار ایمیل کلاینت با قابلیت اتصال به سرورهای ایمیل استاندارد تعبیه شده است.

  3. ارسال و دریافت نمابر

    هر چند ممکن است کاربرد نمابر در جریان فرآیندهای سازمانی چندان به چشم نیاید، اما هنوز نیز در سیستم های مکاتبات و اتوماسیون که جزء تفکیک ناپذیر پیاده سازی سامانه های یکپارچه در سازمان های ایرانی هستند نقش مهم و بسزایی ایفا میکنند.
    نقش سیستم مکانیز نمابر در صرفه جویی مصرف کاغذ نیز انکارناپذیر است.

  4. درگاه ارتباطی تلفنی (VOIP)

    یکی از درگاه های ارتباطی خصوصا در سیستم های مدیریت مشتریان و یا پاسخ گویی تلفنی کاربران ارتباط بستر سیستم ساز با زیرساخت های ارتباط تلفنی یا همان VOIP میباشد.
    در بستر سیستم ساز زیرساخت های لازم برای ارتباط با سرورهای VOIP فراهم شده است.

ارتباط وب سرویس

یکی از مهم ترین امکانات در طراحی فرآیندهای کاری، برقراری ارتباط دو سویه وب سرویس می باشد. امروزه در طراحی سرویس های سازمانی خصوصا بخش های دولتی استفاده از وب سرویس نقش مهمی در ایجاد ارتباط یکپارچه خدمات خواهد داشت.
در بستر سیستم ساز امکان طراحی و همچنین استفاده از وب سرویس های بیرونی به روش های مختلف فراهم شده است.

استفاده از استاندارد SOAP: هر چند فناوری SOAP اخیرا کمتر مورد توجه و استفاده قرار گرفته است اما بعضا هنوز استفاده از این فناوری جریان دارد. امکان فراخوانی سرویس های مبتنی بر SOAP به سادگی با فراخوانی url سرویس امکان پذیر میباشد.
همچنین قابلیت طراحی وب سرویس مبتنی بر SOAP و استفاده از SDK سیستم ساز برای ارائه خدمات در سیستم ساز وجود دارد.

استفاده از استاندارد REST: فناوری جدید REST برای طراحی وب سرویس اکنون به یک استاندارد پرمخاطب تبدیل شده است که مورد توجه اکثر سازمان ها و شرکت ها میباشد. زیرساخت سیستم ساز برسا نیز ابزارهای لازم برای طراحی و استفاده از وب سرویس های این فناوری را به ساده ترین روش ممکن در اختیار طراحان سیستم قرار داده است.

فناوری های مورد استفاده در معماری سیستم ساز


فناوری های مورد استفاده در معماری سیستم ساز

زبان برنامه نویسی: طراحی زیرساخت سیستم ساز با زبان برنامه نویسی C# .Net انجام شده است که در حال حاضر نسخه 4.6 مورد استفاده بوده و در حال انتقال به .Net Core میباشد.

وب سرور و فناوری وب: وب سرور مورد استفاده آخرین نسخه IIS میباشد که بر روی ویندوز سرور 2019 نصب میگردد. در بخش طراحی وب در سمت سرور از فناوری ASP.Net و مبتنی بر Web Api استفاده شده است. همچنین در بخش طراحی صفحات وب از فناوری ExtJs ، Angular و React استفاده شده است.

پایگاه داده: بستر سیستم ساز هم بر روی پایگاه داده SQL Server 2019 و هم بر روی پایگاه داده Oracle قابل نصب و استفاده می باشد.

پشتیبانی از مرورگرها: نسخه اجرایی سیستم ساز در سمت وب قابلیت اجرا بر روی انواع مرورگرهای فایرفاکس، کروم، اپرا و سافاری را دارا میباشد.

متدولوژی طراحی سامانه: برای طراحی سامانه از متدولوژی چابک مبتنی بر اسکرام استفاده می شود.