مقدمه ای بر سامانه مدیریت انرژی
سامانه مدیریت انرژی، فرآیند جمع آوری اطلاعات مصرف انرژی در مورد مکان، زمان، چگونگی و چرایی آن برای یک سازمان یا شخص است، و به کمک آن می توان کارآیی را افزایش، هزینه ها را کاهش و از محیط زیست حفاظت نمود. این فرآیند معمولا به گونه ای است که با جمع آوری داده های دقیق و آنی مصرف انرژی به وسیله برخی حس گرها و یا داده های دوره ای بر اساس لیست مصرف انرژی به دست می آیند، آغاز و در ادامه با تحلیل این داده ها به کمک نرم افزارها، نواحی ناکارآمد مشخص شده و بر مبنای نتایج تحلیل ها اقداماتی انجام می شود.
برای مثال یک کارخانه از ساختمان ها، سوله ها، انبارها و تاسیسات زیادی تشکیل شده است که هر یک، بخشی از مصرف انرژی کل را به خود اختصاص می دهند. به طور معمول و سنتی هزینه انرژی مصرفی، به عنوان هزینه سربار در اسناد مالی، در نظر گرفته می شود. این در حالی است که بخشی از انرژی به صورت مستقیم با تولید ارتباط دارد و بخش دیگر آن برای بخش پشتیبانی و ستاد هزینه می شود. اگر سیستم مدیریت انرژی در یک مجموعه به خوبی پیاده سازی شود، هزینه های تولید و ستادی به خوبی قابل تفکیک خواهد بود.
تفکیک هزینه ها به مجموعه کمک خواهد کرد تا تخمین دقیق تری از قیمت تمام شده محصول و همچنین هزینه های جانبی داشته باشد. از طرفی اگر هزینه هر بخش به خوبی مشخص شود، شناسایی بخش های پر هزینه و تصمیم گیری برای بهبود آن ساده تر خواهد بود.
سامانه مدیریت انرژی برسا بر مبنای سیستم ساز طراحی و توسعه داده شده است. این امر باعث شده است که سرعت تحلیل و پردازش داده ها به شکل چشم گیری بالا باشد و همچنین به راحتی با توجه به نیاز سازمان قابلیت شخصی سازی و توسعه داشته باشد.
امکانات این سیستم
درج اطلاعات پایه مورد نیاز
درج اطلاعات پایش مصرف انرژی
محاسبات برچسب
گزارش ها
نمای کلی سیستم مدیریت انرژی ساختمان برسا
نرم افزار مدیریت انرژی ساختمان جهت بررسی و تحلیل وضعیت معماری و تاسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان، وضعیت مصرف انرژی و تعیین رده برچسب انرژی ساختمان مطابق با استاندارد ISO 50001:2011 و استانداردهای ملی ISIRI 14253 و ISIRI 14254 در خصوص معیار مصرف و برچسب انرژی ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی تدوین شده است. از ویژگی های خاص و مهم سامانه مدیریت انرژی عبارتند از:
امکان بررسی وضعیت معماری و تاسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان و تعیین نقاط ضعف موجود
امکان محاسبه بارهای سرمایشی و گرمایشی ساختمان
مشاهده و پایش مصارف انرژی ساختمان برای سال های مختلف
قابلیت تعیین رده برچسب انرژی
دارای سیستم کامل گزارشگیری به صورت دلخواه
ارایه گزارشات فنی و مدیریتی به صورت نمودار های آماری و جداول
برخی مفاهیم انرم افزار مدیریت انرژِ برسا
طراحی این سامانه براساس استانداردهای ملی ( مبحث 11 مقررات ملی ساختمان و استاندارد ملی ایران به شماره 14254 )
و بین المللی بوده است.
مبحث یاد شده در مقررات ملی ساختمان به عنوان “تعیین معیار
برچسب انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی در ساختمان های غیر مسکونی”
نیز شناخته می شود.
-
انرژی اولیه
بیان کننده میزان انرژی مصرفی ساختمان به صورت انرژی پالایش شده اولیه و صرفنظر از نوع حامل انرژی مورد استفاده می باشد. جهت محاسبه میزان مصرف انرژی اولیه، میزان مصرف هر حامل انرژی بر اساس روش و راندمان تولید و نوع حامل انرژی اولیه که جهت تولید آن مصرف شده، محاسبه می شود.
-
بازشو
همه سطوح قابل باز شدن در پوسته ساختمان، که برای دسترسی، تامین روشنایی، دید به خارج، خروج گاز حاصل از سوخت، تهویه و تعویض هوا ایجاد می گردند. مانند درها، پنجره ها و نور گیرها.
-
بام تخت
پوشش نهایی ساختمان که شیبی کمتر از 11 درجه یا مساوی آن نسبت به افق دارد.
-
بام شیب دار
پوشش نهایی ساختمان که شیبی بیشتر از 11 درجه و بیشتر از 11 درجه نسبت به سطح افقی دارد. بر روی سقف شیب دار، فضای خارج و زیر آن، فضای کنترل شده یا کنترل نشده قرار دارد. اگر شیب جدار بیش از 11 درجه باشد، دیوار تلقی می شود.
-
پایانه حرارتی
بخشی از یک سیستم مرکزی سرمایی یا گرمایی که در آخر مدار قرار دارد و انرژی منتقل شده توسط مدار توزیع را به فضا یا فضاهای کنترل شده انتقال می دهد.
-
ساختمان ایده آل
ساختمانی که کلیه راهکارها و الزامات مربوط به مصرف انرژی در آن لحاظ شده باشد.
-
ساختمان مستقل یا ویلایی
ساختمانی که حداکثر دو طبقه دارد و از چهار طرف با ساختمان های مجاور فاصله دارد، یا دارای فصل مشترکی با مساحت کمتر از 15 مترمربع با آنها می باشد.
-
ساختمان غیر مستقل یا غیر ویلایی
هر ساختمانی که در تعریف ساختمان مستقل نگنجد، ساختمان غیر مستقل شناخته می شود.
-
شاخص مصرف انرژی
به صورت میزان انرژی اولیه مصرفی سالیانه ساختمان بر حسب واحد زیربنای مفید و در واحد kWh/m2/year تعریف می شود.
-
عایق حرارتی
مصالح یا سیستم مرکبی که انتقال گرما را از محیطی به محیطی دیگر به طور موثر کاهش دهد. عایق حرارت در ساختمان به عایقی اطلاق می شود که دارای ضریب هدایت حرارت کمتر یا مساوی W/m.K 0.065 و مقاومت حرارتی مساوی یا بیشتر از m2.K/W 0.5 باشد.
-
فضای کنترل شده یا تحت کاربری
بخش هایی از فضای داخل ساختمان، از فضای زیستی و غیر آن، که به علت عملکرد خاص، به طور مداوم تا دمایی برابر، بالاتر یا پایین تر از دمای زیستگاه گرم یا سرد می شوند.
-
فضای کنترل نشده
بخش هایی از فضای ساختمان که تعریف فضای کنترل شده در برگیرنده آنها نیست همانند درز انقطاع هوابند شده بین دو ساختمان، راه پله ها، دالان ها و پارکینگ های فاقد پایانه های گرمایشی و سرمایشی.
-
کف
عنصر ساختمانی افقی که در بالا با فضایی کنترل شده، و در پایین با خاک، فضای کنترل نشده یا فضای خارجی در تماس است. کف بخشی از پوسته خارجی ساختمان محسوب می شود.
-
ضریب انتقال حرارت سطحی
ضریب انتقال حرارت سطحی بخشی از پوسته خارجی ساختمان، برابر است با توان حرارتی منتقل شده از سطحی از آن با مساحت یک متر مربع، در صورتی که اختلاف دمای داخل و خارج برابر یک درجه کلوین باشد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت (W/m2.K) است.
-
مقاومت حرارتی
نسبت ضخامت لایه به ضریب هدایت حرارتی آن. مقاومت حرارتی مشخص کننده قابلیت عایق بودن یک یا چند لایه از پوسته یا کل پوسته از نظر حرارتی است و واحد آن (m2K/W) می باشد.
-
نسبت انرژی
مشخص کننده نسبت میزان انرژی مصرفی ساختمان به میزان مصرف انرژی ساختمان ایده آل می باشد.
-
هوابندی
جلوگیری از ورود و خروج هوا، از طریق پوسته یا درزهای عناصر تشکیل دهنده آن.